Konumuza devam edelim
Deney hayvanlarına belirli koşullarda ve doğrudan uygulanan toksik maddenin bu hayvan popülasyonunun %50’sini öldüren doz olarak tanımlanır.
Belirli bir süre içinde, çevrede bulunan kimyasal maddeye maruz kalan deney hayvanlarının % 50 sini öldüren madde derişimi olarak tanımlanır.
Solunduğunda cilde nüfuz ettiğinde aşırı derecede hassasiyet meydana getirme özelliği olan ve daha sonra maruz kalınması durumunda karakteristik olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olan maddelerdir.
Krom tuzları, kromatlar epoksi reçineler ve onların sertleştirici ajanları akrilik reçineler formaldehit. sert keresteler gibi
Renk değişimi ve lekeler: Ağır metallerden (gümüş. cıva, arsenik gibi) kaynaklanan kronik zehirlenme deride renk değişimi yapar
Kimyasal maddenin zarar verme potansiyelinin çalışma ve/veya maruziyet koşullarında ortaya çıkması olasılığıdır. MUTLAKA BİLİNMELİ.
Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında veya deriye nüfuz ettiğinde erkek ve dişilerin üreme fonksiyon ve kapasitelerini azaltan ve/veya doğacak çocuğu etkileyecek kalıtımsal olmayan olumsuz etkileri meydana getiren veya olumsuz etkilerin oluşumunu hızlandıran maddelerdir.
Grup 1: insanda üreme için toksik olduğu bilinen maddeler
Grup 2: insanda üreme için toksik olduğuna dair yeterli kanıt olan maddeler
Grup 3: İnsanda üreme için toksik olduğu hakkın- da olasılık bulunan ancak yeterli kanıt bulunmayan maddeler
Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında veyaderiye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran maddelerdir.
Avrupa BirliğindeA mutajen maddeleri üç grupta ele alınır;
Grup 1;
İnsanda mutajen olduğu bilinen maddeler,
Grup 2:
İnsanda mutajen olduğuna dair yeterli kanıt olan maddeler,
Grup 3:
İnsanda mutajen olduğu hakkında olasılık bulunan ancak yeterli kanıt bulunmayan maddeler.
Çevre ortamına girdiğinde çevrenin bir veya birkaç unsuru için hemen veya sonradan kısa veya uzun süreli tehlikeler gösteren maddelerdir.
Başka şekilde belirtilmedikçe. 8 saatlik sürede çalışanların solunum bölgesindeki havada bulunan kimyasal madde konsantrasyonunun zaman ağırlıklı ortalamasının üst sınırıdır
Kimyasal bileşiğin bağışıklık sistemi üzerinde oluşturduğu etkidir
Merkezi, kişinin kulaklarını birleştiren çizginin orta noktası olan 30 cm yarıçaplı kürenin başın ön kısmında kalan yarısıdır. MUTLAKA BİLİNMELİ.
Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında veyaderiye nüfuz ettiğinde kanser oluşumuna neden olan veya kanser oluşumunu hızlandıran maddelerdir.
Avrupa Birliğinde kanserojen, mutajen ve üreme için toksik maddeleri üç başlıkta toplamaktadır;
Grup 1:
İnsanda kanserojen olduğu bilinen maddeler,
Grup 2:
İnsanda kanserojen olduğuna dair yeterli kanıt olan maddeler.
Grup 3:
Kanser yapma olasılığı bulunan ancak yeterli kanıt olmayanlar,
Kimyasal maddenin, metabolitinin veya etkilenmeyi belirleyecek bir maddenin uygun biyolojik ortamdaki konsantrasyonunun üst sınırıdır.
Çalışanların belirli bir kimyasal maddeye maruziyetleri ile ilgili olarak sağlık durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılan değerlendirmelerdir
Doğal halde bulunan üretilen herhangi bir işlem sırasında veya atık olarak ortaya çıkan ,kazara oluşan, ürünün kalitesini artırmak için katkı maddesi olarak eklenen, işlem sırasında ortava çıkan her türlü safsızlıklar içeren her türlü element, bileşik veya karışımlardır.
En az iki veya daha çok maddeden oluşan karışım veya çözeltileridir
Kimyasal bileşiğin gebeler tarafından alındıklarında plasentadan geçerek doğacak çocukta deformasyon oluşturmasıdır.
İnsan embriyosu özellikle ilk 3 ayda teratojenlere hassastır Bu dönem embriyo hayatının en önemli, en dinamik dönemidir.
Sarımsak Tansiyonu Düşürür Mü ? Sarımsağın birçok faydası olduğu bilinmektedir. Bunlardan bir tanesi de yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmasıdı... Devamını Oku